Alles wat je moet weten over responsieve afbeeldingen in WordPress

Het content managementsysteem WordPress biedt je de mogelijkheid om websites te ontwerpen zonder code of met minimaal gebruik van de code. Je kunt dat doen door thema’s te installeren die worden geleverd met kant-en-klare ontwerpen, zoals een webshop en een nieuwssite. Je kunt daarnaast plugins downloaden die extra functies aan de website toevoegen.

De meeste WordPress-thema’s hebben standaard een responsief ontwerp. Dat betekent dat de website zich aanpast aan het scherm, zoals de schermgrootte en apparaat specificaties, van de gebruiker. Soms worden thema’s echter buggy en worden afbeeldingen daardoor niet correct weergegeven. Je moet deze problemen dan oplossen door wijzigingen aan te brengen in de responsieve instellingen.

Als je begrijpt hoe responsieve afbeeldingen werken in WordPress, kun je de oorzaak van het probleem begrijpen en de juiste oplossing toepassen. We bespreken daarnaast verschillende bestandformaten voor responsieve afbeeldingen en plugins om afbeeldingen te optimaliseren.

Wat zijn responsieve afbeeldingen?

Responsieve afbeeldingen zijn afbeeldingen die aan een gebruiker worden weergegeven op basis van de schermgrootte en apparaat specificaties. Je kunt denken aan een afbeelding met een hoge resolutie die naar een grote HD-monitor wordt gestuurd of een afbeelding met een lage resolutie die naar een oudere mobiele telefoon met klein scherm wordt gestuurd. Het doel van responsieve afbeeldingen is om de efficiëntie van het bandbreedtegebruik te maximaliseren zonder in te leveren op de gebruikerservaring.

Waarom zou je responsieve afbeeldingen moeten gebruiken?

Er zijn veel redenen waarom je responsieve afbeeldingen op jouw websites zou moeten gebruiken. Houd er naast de onderstaande redenen rekening mee dat Google zoekvoorkeuren geeft aan websites met responsieve afbeeldingen.

  • Efficiënt bandbreedtegebruik: responsieve afbeeldingen zorgen ervoor dat alleen de afbeelding wordt weergegeven en gedownload die het nuttigst is voor een gebruiker. Dit elimineert verspilling van bandbreedte, omdat je geen bestanden verzendt die groter zijn dan wat een gebruiker daadwerkelijk kan gebruiken. Het maakt jouw website ook gebruiksvriendelijker, vooral voor mobiele gebruikers die soms over beperkte gegevens beschikken.
  • Snellere laadtijd: hoe minder gegevens een gebruikers hoeft te downloaden, hoe sneller de laadtijd van de pagina is. Dit is van vitaal belang omdat veel gebruikers niet bereid zijn langer dan een paar seconden te wachten voordat een pagina is geladen en een website zullen verlaten als het laden te lang duurt.
  • Verbeterde gebruikerservaring: wanneer je afbeeldingen aan jouw website toevoegt, doe je dit om de gebruiker een specifieke ervaring te bieden. Responsieve afbeeldingen zorgen ervoor dat gebruikers afbeeldingen kunnen bekijken zoals je dat wilt, zonder vervorming of verkeerde plaatsing. Dit geeft de gebruiker een aangenamere gebruikerservaring en maakt het waarschijnlijker dat ze op jouw website blijven.

Hoe werken responsieve afbeeldingen in WordPress?

Vanaf WordPress 4.4 (december 2015) zorgt het uploaden van afbeeldingen aan jouw mediabibliotheek automatisch voor dat er verschillende afbeeldingsformaten gemaakt worden. Wanneer je een afbeelding uploadt, maakte WordPress al automatisch meerdere kopieën van de afbeelding in verschillende formaten. Standaard worden er 5 formaten gemaakt, echter kunnen plugins en thema’s extra formaten toevoegen.

Dit zijn de meest gebruikte formaten:

  • Volledig: de oorspronkelijke uploadgrootte
  • Groot: maximale breedte of hoogte van 1024px
  • Middelgroot: maximale breedte of hoogte van 768px
  • Medium: maximale breedte of hoogte van 300px
  • Miniatuur: maximale breedte of hoogte van 150px

Om te bepalen hoe deze maten worden gebruikt, bevat WordPress de img-tag-attributen: srcset en sizes sinds de 4.4 update. Deze kenmerken geven de browser informatie over welke maten beschikbaar zijn en wanneer die maten moeten worden geselecteerd.

In het srcset-attribuut wijs je een afbeeldingsbreedte toe. De browser controleert vervolgens de breedte en selecteert de grootste afbeelding die overeenkomt met de browserbreedte of lager. In het size-attribuut specificeer je de grootte waarnaar de afbeelding moet worden geschaald. Hierdoor kun je de meest efficiënte afbeelding selecteren en ervoor zorgen dat deze in verhouding tot het scherm wordt weergegeven.

Hieronder ziet je een voorbeeld van hoe dit eruitziet in een afbeeldingstag:

Welke bestandsformaten voor responsieve afbeeldingen worden veel gebruikt?

Het kiezen van een bestandsformaten voor responsieve afbeeldingen is een belangrijke keuze. Iedere bestandsformaat heeft voor- en nadelen. We bespreken in het kort de meest gebruikte bestandsformaten voor afbeeldingen.

JPG

JPG is een bestandsformaat met “lossy” compressie waardoor het erg geschikt is om afbeeldingen te delen. Met lossy wordt bedoelt dat de bestandsgrootte minder is, maar de kwaliteit ook. Het is vanwege de compressie c.q. snelle laadtijd een van de meest gebruikte afbeeldingstypen.

PNG

PNG is een bestandsformaat met dat “lossless” compressie ondersteunt, waarbij het detail en kleurcontrast behouden blijft. PNG biedt vooral een betere leesbaarheid van tekst dan JPG. Het is de juiste keuze voor infographics, screenshots en andere graphics waar zowel afbeeldingen als tekst in zitten. PNG afbeeldingsbestanden zijn doorgaans aanzienlijk groter qua mb’s dan andere formaten.

WebP

WebP is een bestandsformaat dat speciaal ontwikkeld is om betere “lossless” en “lossy” compressie van afbeeldingen te bieden. Door over te gaan (van JPG en/of PNG) naar WebP kun je enorm besparen op de opslagruimte van de server en het gebruik van bandbreedte voor bezoekers, doordat WebP 35% kleinere bestanden gebruikt voor dezelfde kwaliteit.

GIF

Er is nog wat discussie over de uitspraak of het jif of gif moet zijn…. GIF is vooral geschikt voor afbeeldingen met beperkte kleuren, transparantie en eventueel animatie.
Voor langere animaties in hogere kwaliteit is het Webm bestandsformaat beter geschikt

SVG

SVG staat voor “Scalable Vector Graphics” en wanneer je de afbeelding zou openen met kladblok dan zie je een code met XML structuur. SVG is enorm goed geschikt voor iconen, diagrammen en logo’s. Omdat dit een ‘vector’ is kan de afbeelding oneindig schalen zonder verlies van scherpte of kwaliteit.

Handmatig optimaliseren voor het uploaden

Hier onder bespreken we een paar plugins voor het automatisch optimaliseren van WordPress afbeeldingen echter is het nog steeds belangrijk om voorafgaand aan het uploaden de afbeeldingen al te optimaliseren.
De belangrijkste optimalisatie die je kan doen is de afbeelding verkleinen tot het formaat dat je van plan bent die op je website te gebruiken en in .jpg op te slaan. De originele foto bestanden, zelfs van een telefoon camera zijn al snel 4x groter in resolutie dan een standaard full-hd beeldscherm. Door de foto te verkleinen vóór het uploaden kan je meer foto’s kwijt binnen de opslagruimte van je webhosting pakket. Ook kan je de afbeelding al voor het uploaden comprimeren met een online tool zoals tinypng.com

Handige plugins voor het optimaliseren van afbeeldingen

Het is belangrijk om afbeeldingen te optimaliseren voor een WordPress-website, want dit zorgt ervoor dat een website sneller opent,  minder dataverkeer verbruikt en doorgaans beter scoort in de zoekmachines. Je kunt afbeeldingen optimaliseren met behulp van grafische software, maar niet iedereen kan daarmee uit de voeten of vind het te veel werk. Er zijn diverse WordPress plugins beschikbaar die helpen bij het optimaliseren van afbeeldingen voor WordPress-websites. We bespreken er een paar.

WP Smush plugin

WP Smush is een WordPress-plugin voor het comprimeren van afbeeldingen met de bestandsformaten JPG, PNG, WebP en Gif. Het comprimeert automatisch nieuwe afbeeldingen bij het uploaden, maar het kan tevens gebruikt worden om bestaande afbeeldingen te comprimeren en te optimaliseren. Het kan om simpele dingen gaan, zoals het verwijderen van metadata en/of hardere compressie.

Smush is beschikbaar in een gratis versie en een betaalde Pro versie. Met de gratis versie kun je afbeeldingen comprimeren tot een grootte van 5 MB. Met Pro is er geen limiet aan de afbeeldingsgrootte en zijn er extra voordelen, zoals onbeperkte bulk optimalisatie, lazy loading, WebP ondersteuning en gebruik van de Smush pro CDN.

EWWW Image Optimizer plugin

EWWW Image Optimizer is een andere populaire WordPress-plugin die op grote schaalt gebruikt wordt. De plugin optimaliseert automatisch de nieuwe afbeeldingen met de bestandtypen JPG, PNG, PDF en WebP. Het kan ook je eerder geüploade afbeeldingen in bulk comprimeren en optimaliseren. In tegenstelling tot de andere plugins, zoals WP Smush, vindt de afbeeldingscompressie plaats op de eigen server (bij de gratis versie) en dat is voor veel gebruikers aantrekkelijk in het kader van gegevensbescherming. De plugin is eenvoudig in gebruik en ideaal voor WordPress-beginners.
De betaalde versie heeft een externe compressie en ook een eigen CDN, handig om dataverkeer te besparen.

ShortPixel

Shortpixel is vergelijkbaar met EWWW en Smush in het punt dat ook deze afbeeldingen optimaliseert. Deze doet dat echter 100% op hun eigen servers. Met een gratis account kan je tot 100 afbeeldingen per maand optimaliseren.
Daarnaast hebben ze nog een extra ‘adaptive images cdn’ die echter zeer beperkt is op 500mb per maand waarna je moet gaan betalen.

Conclusie

Responsieve afbeeldingen zijn cruciaal voor het creëren van een positieve gebruikerservaring. Wanneer afbeeldingen responsive zijn, kunnen gebruikers bestanden op elk type apparaat bekijken zonder problemen te ondervinden, bijvoorbeeld van vervormde afbeeldingen. Je kunt ook responsieve afbeeldingen gebruiken om de laadtijden te verlagen en bandbreedte efficiënt te gebruiken. De meeste WordPress-thema’s worden geleverd met een reeks responsieve afbeeldingsconfiguraties, maar je kunt vaak wijzigingen aanbrengen of plugins downloaden voor het optimaliseren van afbeeldingen.

Deze blog is mogelijk gemaakt door Jeroen van Promoboer
Dit artikel bevat affiliate links

WordPress.com & WordPress.org wat is het verschil?

Waneer de term WordPress gebruikt wordt kunnen beide versies bedoeld worden en dit geeft vaak nogal wat verwarring, zeker omdat beide versies behoorlijk verschillend zijn van elkaar.

Wat we ook vaak zien is dat men zich niet bewust is van het bestaan van de verschillende versies en de consequenties en beperkingen van hun keuze. Iets dat tot enorme frustratie kan leiden.

Voor een professionele website of blog met enigszins commerciële insteek adviseer ik eigenlijk altijd de self-hosted WordPress.org versie, met natuurlijk een van onze WordPress onderhoudspakketten de verschillen en redenen zet ik hieronder verder uiteen.

WordPress.com

WordPress.com is eigenlijk ‘WordPress als dienst’ ook wel ‘SaaS’ (Software as a Service) genoemd of iets wat steeds meer in opkomst is als term WaaS, WordPress as a Service.
In deze dienst hebben ze verschillende abonnementsvormen, een gratis variant met een hoop beperkingen en een aantal betaalde abonnementen met verschillende opties en prijzen. WordPress.com is van het Amerikaanse Automattic waarvan de eigenaar een van de co-founders is van WordPress.

WordPress.org (Self-hosted)

WordPress.org is de website van de Open-Source variant, hier kan je de code downloaden om vervolgens bij een webhosting provider naar keuze installeren. Sommige partijen leveren webhosting met WordPress vooraf geinstalleerd. Met WordPress.org ben je volledig zelf verantwoordelijk voor het technische reilen en zeilen van je website, dit technische deel is iets wat wij met onze onderhoudspakketten voor je uithanden kunnen nemen. De meeste bedrijven en professionals maken gebruik van de WordPress.org variant omdat dit meer vrijheden heeft.

Wat kosten de verschillende WordPress versies?

WordPress.com heeft een gratis pakket, dit is echter dusdanig uitgekleed dat dit niet geschikt is voor een professionele of zakelijke website. Wil je een website met .nl domeinnaam, een eigen @voorbeeld.nl e-mailadres dan zou dit al snel op €106 per jaar of meer uitkomen. Daarnaast is dan het gehele gemak van WordPress.com weg, het .nl domein kan je namelijk niet direct bij hun registreren en zal je zelf elders moeten registreren en koppelen, het zelfde geld voor de e-mailadressen

WordPress.org is de zelf gehoste variant, hier host je dus zelf je website en kan je gebruik maken van gratis WordPress software. Dit is qua software en mogelijkheden geen beperkingen én is gratis. Je hebt echter ook nog een webhosting pakket en domeinnaam nodig om de website op te zetten. Als je hiervoor de meest voordelige optie zou kiezen is het al mogelijk om een website op te tuigen voor ±€8 per maand (€96/jaar).

Welke WordPress versie moet je nou kiezen?

Als eerste moet je jezelf afvragen wat je wil bereiken met je websites, hoeveel keuze mogelijkheden wil je hebben, wil je alles zelf doen of een standaard pakket hebben en hoe technisch ben je eigenlijk?
Hieronder heb ik een tabel voor je gemaakt om de verschillen wat makkelijker aan te duiden. De verschillen tussen WordPress.com, WordPress.com voor bedrijven en WordPress.org staat er beschreven.

Als hobby blogje waar je zo nu en dan een bericht en wat foto’s op plaatst is het WordPress.com Personal abonnement mogelijk het meest geschikt. Je bent hierbij enorm beperkt want je kan alleen kiezen uit een beperkte voorselectie van thema’s én je kan geen plugins installeren. Het grote voordeel is echter dat je geen omkijken naar de techniek hebt en gebruik maakt van een enorm stabiel platform voor maar $4 per maand. Voor dat bedrag kan je geen andere fatsoenlijke webhosting provider vinden en het zelfde gemak.

“Om een idee te geven, de poëzie blog van mijn moeder heb ik ondanks mijn eigen expertise toch bij WordPress.com ondergebracht.”

Wil je echter wat meer of serieuzer omdat je bijvoorbeeld Google Analytics wilt gebruiken, een uitgebreid professioneel thema en wat plugins wilt installeren? Dan heb je al direct het WordPress.com Business pakket nodig a $25 per maand! Wil je een webshop dan zit je al direct op het E-commerce pakket van $45 per maand.

Die prijzen lopen enorm snel op terwijl je voor €10,- per maand al best een degelijke webhosting pakket kan afnemen waarbij je alle vrijheid hebt om plugins en thema’s te installeren. Het nadeel hiervan is echter dat jij als site eigenaar ook verantwoordelijk bent voor de juiste werking van de website. Gelukkig kan je dat technische WordPress beheer en onderhoud uitbesteden aan professionals.

WordPress.com gratis, het meest geschikt als je:

  • Zonder commercieel belang sporadisch blogt
  • Weinig technische kennis hebt en er ook niet in wilt verdiepen
  • Geen eisen hebt qua functionaliteit
  • De beperkte vormgevingsopties voorlief neemt
  • Het geen probleem vind om jouw-naam.wordpress.com in de adresbalk te hebben.
  • Het niet erg vind dat er advertenties op je site vertoond kunnen worden
  • Geen belang hecht aan zoekmachine optimalisatie/SEO

WordPress.com Personal, het meest geschikt als je:

  • Zonder commercieel belang blogt
  • Weinig technische kennis hebt en er ook niet in wilt verdiepen
  • Geen eisen hebt qua functionaliteit
  • De beperkte vormgevingsopties voorlief neemt
  • Wel een eigen domeinnaam (.com of .blog) wilt gebruiken
  • Geen advertenties op je site wilt hebben
  • Geen belang hecht aan zoekmachine optimalisatie/SEO

WordPress.com Premium, het meest geschikt als je:

  • Weinig technische kennis hebt en er ook niet in wilt verdiepen
  • Geen eisen hebt qua functionaliteit
  • Een bredere keuze wilt hebben qua thema’s, die wel nog steeds voorgeselecteerd zijn.
  • Wel een eigen domeinnaam (.com of .blog) wilt gebruiken
  • Geen advertenties op je site wilt hebben
  • Wel Google Analytics wilt voor bezoekers statistieken
  • Geen belang hecht aan zoekmachine optimalisatie/SEO

WordPress.com Business, het meest geschikt als je:

  • Weinig technische kennis hebt en er ook niet in wilt verdiepen
  • Beperkte Engelstalige ondersteuning geen probleem vind
  • Wel eigen plugins wilt installeren
  • Wel eigen thema’s wilt installeren
  • Geen gebruik wilt maken van E-commerce oplossingen of Webshop
  • Zoekmachine optimalisatie/SEO wel belangrijk vind
  • Wel een eigen domeinnaam wilt gebruiken
  • Geen advertenties op je site wilt hebben
  • WordPress.com branding van je website wilt verwijderen
  • Het geen probleem vind om meer te betalen dan noodzakelijk

WordPress.com eCommerce, het meest geschikt als je:

  • Weinig technische kennis hebt en er ook niet in wilt verdiepen
  • Beperkte Engelstalige ondersteuning geen probleem vind
  • Wel eigen plugins wilt installeren
  • Wel eigen thema’s wilt installeren
  • Gebruik wilt kunnen maken van E-commerce oplossingen of Webshop
  • Zoekmachine optimalisatie/SEO wel belangrijk vind
  • Wel een eigen domeinnaam wilt gebruiken
  • Geen advertenties op je site wilt hebben
  • WordPress.com branding van je website wilt verwijderen
  • Het geen probleem vind om meer te betalen dan noodzakelijk

WordPress.org, het meest geschikt als je:

  • Alle vrijheden wilt hebben
  • Zelf wilt kunnen kiezen voor een hosting provider
  • Het geen probleem vind om ook WordPress updates en onderhoud uit te voeren
  • Geen beperkingen wilt op het gebied van plugins en thema’s
  • Een .nl domeinnaam wilt gebruiken
  • Een professioneel eigen [email protected] e-mailadres wilt hebben.
  • Zelf de verantwoordelijkheid wilt dragen voor de juiste werking en beveiliging van de website.

WordPress.org + WPHelpdesk Site Service, het meest geschikt als je:

  • Website of blog een commerciële insteek heeft
  • Alle vrijheden wilt hebben
  • Zelf wilt kunnen kiezen voor een hosting provider
  • Geen beperkingen wilt op het gebied van plugins en thema’s
  • Een professionele website hebt
  • Een .nl domeinnaam wilt gebruiken
  • Een professioneel eigen [email protected] e-mailadres wilt hebben
  • Zeker wilt weten dat updates en onderhoud goed uitgevoerd worden
  • Wilt dat er altijd goede backups aanwezig zijn
  • Bij problemen iemand wilt om op terug te kunnen vallen
  • Nederlandstalige ondersteuning wilt, ook telefonisch
  • Een partij wilt die ook inhoudelijk met je website mee kan denken
  • Je website wilt laten groeien en door ontwikkelen
  • Geen onverwachte kosten wilt bij bijvoorbeeld het herstellen van een hack

Wat moet je nou kiezen? Als startende hobby blogger zonder of met weinig budget zou ik eenvoudig voor WordPress.com gaan. Wanneer het aanslaat en je verder wilt kan je altijd nog upgraden.

Ben je serieus aan het bloggen of een bedrijf dan ga je al snel richting het business of e-commerce pakket, dan zou ik wel even een pas op de plaats maken.
Grote kans dat onze WordPress.org + Site Service pakket je meer mogelijkheden geeft voor een vergelijkbare prijs. Je kan ons altijd contacten voor een persoonlijk advies.

FTP instellingen & handleiding voor WordPress

[toc]

In dit artikel gaan we de wat en hoe over FTP behandelen. FTP maakt al jaar en dag een belangrijk onderdeel uit van de ‘toolbox’ van vrijwel iedere web-ontwikkelaar voor het maken van een website.

Vroegâh kon je er haast niet aan ontkomen, een FTP programma was absolute noodzaak bij het installeren van WordPress. De “Famous 5-Minute Installation”** van WordPress draaide dan ook om FTP. Tegenwoordig komt FTP steeds meer op de achtergrond door de komst van 1-click-installaties en webhosting partijen waarbij WordPress al is voor geïnstalleerd.

Over het algemeen is het een mooie ontwikkeling dat steeds minder van dergelijke programma’s nodig zijn om te kunnen starten met je website. Dit heeft echter wel een keerzijde, op het moment dat je een FTP programma nodig hebt om bijvoorbeeld een 500 foutmelding te verhelpen kan dat de eerste keer zijn dat je hiermee in aanraking komt.

Wat is FTP?

FTP staat voor File Transfer Protocol. Ik noemde het al even, FTP is was nodig voor het installeren van WordPress, bij sommige webhosting providers is dit nog steeds het geval.

wat kan je met FTP?

Met het File Transfer Protocol kunnen bestanden van jouw computer gekopieerd worden naar het stukje webruimte dat je afneemt bij de webhost. Ook kan je er mee bestanden vanaf je website weer downloaden naar je computer. Eigenlijk is het net als Windows Verkenner maar dan om bestanden op je website te beheren.

Wat is sFTP?

FTP is inmiddels behoorlijk verouderd en eigenlijk niet veilig. Dat komt omdat de login gegevens en de bestanden die je naar de server verstuurt onversleuteld worden verzonden. Het kan zo zijn dat er iemand anders binnen je WiFi/internet netwerk mee kijkt met wat je verstuurt, inclusief je gebruikersnaam en wachtwoord. sFTP verhelpt dat probleem, de ‘s’ staat voor Secure bij gebruik van sFTP is de verbinding wel versleuteld en kan er niet meegekeken worden.

Wat is een (s)FTP server?

De (s)FTP server is ‘de andere computer’ waarmee je contact kan maken om de bestanden naar toe te kopiëren. In de meeste gevallen zal dit de server zijn van je webhosting provider waar ook je website op staat.

Onze top 2 gratis (s)FTP programma’s

Waarom maar twee, en waarom deze twee? Eenvoudig, dit zijn twee van de meest gebruikte FTP programma’s die zowel beschikbaar zijn voor Windows als voor Apple Mac computers. We kunnen een lijst opstellen met zowel programma’s voor Windows als voor Mac, daar heeft alleen niemand wat aan. De keuze is enorm en ieder programma werkt weer nét een beetje anders. Als je bij een van deze twee programma’s blijft is het een stuk eenvoudiger om handleidingen en tutorials te volgen. De weergave komt immers overeen met wat je in de uitleg zal zien.

Filezilla

FileZilla is een gratis FTP programma, dat beschikbaar is voor zowel Mac als Windows gebruikers.

Filezilla

Cyberduck

CyberDuck is een ander gratis FTP programma voor zowel Mac als Windows. Voor Mac gebruikers is dit programma ook beschikbaar in de App store.

Cyberduck gratis FTP programma

De sFTP instellingen:

  1. Server: Dit is de server van je webhosting waarmee je contact maakt, waar je gegevens opgeslagen staan. Bij sommige webhosts kan je ook je eigen domeinnaam of ftp.jouw-domein.nl gebruiken.
  2. Gebruikersnaam: Je FTP gebruikersnaam, dit is niet je WordPress gebruikersnaam!
  3. Poort: Het poortnummer, dit wordt automatisch door een FTP programma al ingevuld. voor FTP is de standaard poort 21 en voor sFTP 22. Wanneer je webhost een ander nummer gebruikt moet je dit handmatig invoeren.
  4. Wachtwoord: Je FTP wachtwoord, wederom is dit een ander wachtwoord dan dat je gebruikt voor WordPress.

Wat zijn mijn (s)FTP login gegevens?
Waar kan ik mijn FTP instellingen vinden?

De (s)FTP login gegevens worden verstrekt door je webhosting provider, meestal op het moment dat je een pakket bij ze afneemt. Als je deze gegevens kwijt bent kan het per webhoster verschillen hoe je die kan achterhalen. Voor een aantal providers hebben we een stukje verder naar onder de stappen staan om de gegevens te achterhalen.

 

WordPress ‘Root’

Wanneer je eenmaal ingelogd bent op de server van de webhosting met het FTP programma moet je navigeren naar de ‘WordPress root’. Waar die map zich precies bevind kan sterk wisselen per webhost en kan zelfs afhankelijk zijn op welke wijze WordPress geïnstalleerd is.

Wat kan je met (s)FTP als je WordPress gebruikt?


(s)FTP Instellingen

sFTP instellingen TransIP

In het TransIP beheerpaneel ga je naar ’Jouw website beheren’ daarna naar ‘SFTP bestandsbeheer’ vervolgens klik je op het tandwiel-icoon met ‘geavanceerd’ er naast om vervolgens op ‘SFTP Gegevens’ te klikken. Je zal nu een scherm zien met SFTP server, SFTP gebruiker, SFTP poort en Wachtwoord. Het wachtwoord zal je hier niet zien, mocht je die niet hebben, dan kan je die wel vanaf dit scherm opnieuw instellen.

voorbeeld van het transip beheerpaneel sftp gegevens overzicht

De gegevens bij de nummers kan je invoeren bij de overeenkomende nummers zoals aangegeven bij de FTP programma’s.

sFTP instellingen mijnDomein

Wanneer je inlogt op het beheerpaneel van mijnDomein klik je vanuit je product overzicht naar ‘instellingen’ dat achter ‘Webhosting’ staat. Vervolgens klik je op ‘SFTP informatie

voorbeeld van het MijnDomein beheerpaneel sftp gegevens overzicht

De gegevens bij de nummers kan je invoeren bij de overeenkomende nummers zoals aangegeven bij FTP programma’s. mijnDomein verschaft geen portnummer, je kan echter de ‘standaard’ SFTP poort 22 gebruiken.

sFTP instellingen Flywheel

Bij Flywheel werkt het nét iets anders, je login gegevens voor het beheer/administratie paneel zijn namelijk ook direct je sFTP gebruikersnaam en wachtwoord. De Hostnaam en poortnummer aldaar is sftp.flywheelsites.com en Port: 22 Als je iemand anders sFTP toegang wilt gegeven tot je website kan je die uitnodigen per e-mail om een account aan te maken als ‘collaborators’ van een website of ‘Member’ van je organisatie.

FTP instellingen SiteGround

Wanneer je inlogt op het paneel van SiteGround (ua.siteground.com) is onder ‘My Accounts’ en vervolgens het tabje ‘Information & Settings’ de FTP gegevens vrijwel direct zichtbaar. De FTP poort 21 kan je ook hier gebruiken.

voorbeeld van het siteground beheerpaneel sftp gegevens overzicht

Bij SiteGround is het aanpassen van het FTP wachtwoord en het toevoegen van meer gebruikers weggestopt in cPanel (rode knop). Klik daar vervolgens in het ‘files’ kader de optie ‘FTP Accounts

FTP instellingen Strato

Wanneer je inlogt op je paneel bij Strato kan je vanuit je Pakketoverzicht klikken op ‘Je pakket’ bij het pakket waarvan je de FTP gegevens wilt achterhalen. In het menu aan de linkerzijde klik je vervolgens op ‘Database en webspace’ en vervolgens op ‘FTP Management’. Je kan hier een nieuw FTP account aanmaken of van een bestaande account het wachtwoord wijzigen. Strato heeft ook zelf een uitgebreide handleiding omtrent FTP en hun mappen structuur.

FTP instellingen Vevida

Wanneer je inlogt op ‘my Vevida’ kan je onder Domeinen & Hosting je website aanklikken. Vervolgens kom je in het overzicht van je hosting pakket, daar kan je aan de rechterzijde ‘Website’ aanklikken. Je komt dan op de detail pagina met de FTP gegevens. Hier kan je ook nieuwe FTP accounts aanmaken of van een bestaand account het wachtwoord wijzigen. Als FTP poort kan je 21 gebruiken.

voorbeeld van het Vevida beheerpaneel sftp gegevens overzicht

sFTP instellingen Servebolt

Wanneer je inlogt op het beheer paneel van je Servebolt account (admin.servebolt.com) klik je in het linker menu op ‘Hosts’. Vervolgens klik je door op je host naam. Er verschijnt nu een extra menu waar je onder het kopje ‘sites’ de naam van de website dient aan te klikken. In het scherm dat je dan te krijg zijn direct de sFTP & SSH login gegevens zichtbaar.

voorbeeld van het Servebolt beheerpaneel sftp gegevens overzicht

sFTP instellingen YourHosting

Wanneer je inlogt op het paneel van YourHosting zie je vrijwel direct een blok met ‘FTP-gegevens’. Daar rechts onderin staat een link ‘ Naar FTP-gegevens’. Wanneer je daar op klikt kom je op een pagina met de benodigde gegevens.

voorbeeld van het yourhosting beheerpaneel sftp gegevens overzicht

WordPress Bellen

WordPress bellen is in principe niet mogelijk. De experts en specialisten van WPHelpdesk kunt u wel bellen en al uw WordPress gerelateerde vragen stellen. Wij hebben een enorm brede kennis, van het volledig zelf ontwikkelen en programmeren van websites tot het gebruik van het WordPress.com platform.

U kunt ons bereiken op 0900-0279 (€0,90/minuut)

Waarom is WordPress bellen niet mogelijk?

WordPress is een open-source project waarvan de code door honderden mensen ontwikkeld wordt. Hier is niet één individu of bedrijf eigenaar van of verantwoordelijk voor. Vanuit dat punt is er dan ook geen centraal aanspreek punt. De WordPress Community heeft echter wel een support forum waar je vragen kan stellen gerelateerd aan de open-source WordPress.org variant.

Het platform van WordPress.com bied hun eigen support forum, daarnaast bieden ze bij de betaalde pakketten ook ondersteuning via live-chat en email

Bellen voor WordPress hulp

Voor een snel antwoord op uw vraag kunt u bellen met een van onze specialisten. Is uw website afgeschermd of is het handig als we ‘mee kijken’ dan is het verstandig om vooraf al het programma Teamviewer te installeren. Met dat programma kunnen we een connectie maken. Om vervolgens mee te kijken op je computer en op die wijze in veel gevallen het probleem verhelpen.

Als je een vraag hebt waar het antwoord zonder problemen een paar dagen op kan wachten, dan kan je ook een vraag stellen met dit formulier.

Wij staan zitten tijdens kantoor uren voor u klaar.
U kunt ons bereiken op 0900-0279 (€0,90/minuut)