Betalen in termijnen met WooCommerce

[toc]

Binnen WordPress is WooCommerce veruit het populairste platform om webshops mee te maken en te beheren. We krijgen regelmatig de vraag hoe je betalen in termijnen kan aanbieden voor producten of diensten binnen WooCommerce. 

Er zijn twee manieren om betalen in termijnen in te stellen, via een Payment Service Provider (PSP) of met WooCommerce Subscriptions. We zetten hier de voor- en nadelen voor je op een rij. Naast betalen in termijnen is het ook nog wettelijk verplicht om een achteraf betaalmogelijkheid aan te bieden.

Wat is betalen in termijnen? 

Met betalen in termijnen geef je bezoekers de optie om je product of dienst over meerdere periodes te betalen. Met als bekendste voorbeelden Klarna, in3, SprayPay en Credit Click. Je biedt hiermee extra betaalgemak, wat zorgt voor een positieve winkelervaring bij je klanten.

Betalen in termijnen instellen met WooCommerce Subscriptions

WooCommerce Subscriptions is een extensie van WooCommerce en zit niet standaard inbegrepen bij een WooCommerce licentie. Je schaft WooCommerce Subscriptions aan via de website van WooCommerce.

Voordelen van betalen in termijnen via WooCommerce Subscriptions

Het aanbieden van betalen in termijnen biedt een groot gebruiksgemak voor je klanten en maakt je product of dienst toegankelijk voor een grotere doelgroep wanneer het bedrag niet in een keer voldaan hoeft te worden.

Daarnaast is WooCommerce Subscriptions ook handig wanneer je een product of dienst levert met een langere betalingstermijn dan de standaard van 3 termijnen die veel andere partijen ondersteunen.

WooCommerce Subscriptions is ook uitermate geschikt zoals de naam al doet vermoeden voor abonnementsproducten en diensten.

Nadelen van betalen in termijnen via WooCommerce Subscriptions

Een nadeel wanneer je betalen in termijnen aanbiedt via WooCommerce Subscriptions is wel dat de verantwoordelijkheid van het “innen van de vordering” bij jou komt te liggen. Betaalt iemand bijvoorbeeld niet of niet op tijd, dan zal je zelf actie moeten ondernemen.

Het voordeel van een Payment Service Provider zoals bijvoorbeeld Klarna is dat je hiermee de gehele betaalverplichting kan laten uitbesteden. De meeste providers bieden gelukkig een integratie met WooCommerce tegen redelijke tarieven waardoor jij gegarandeerd je geld krijgt.

Betalen in termijnen instellen via een Payment Service Provider

Een Payment Service Provider regelt al jouw betaalverkeer. Via een PSP kan je verschillende betaalmethoden aanbieden op je webshop. Hiermee maak je het voor je klanten zo makkelijk mogelijk om te betalen. 

Voordelen van betalen in termijnen via een Payment Service Provider

Het voordeel wanneer je gebruikmaakt van een payment service provider als bijvoorbeeld Mollie is dat je vrij snel meerdere betaalmogelijkheden kan aanbieden aan je klanten.

Zo kan je met een paar klikken niet alleen betalen in 3 delen maar ook bijvoorbeeld een optie voor achteraf betalen.

Misschien wel het grootste voordeel van de betaling in termijnen / gespreide betaling te laten lopen via een partij als Klarna is dat jij geen risico loopt. Klarna doet een financiële check op basis van de klantgegevens en jij krijgt je geld van Klarna. De betaalprovider neemt in deze dan de vordering en het risico van jou over.

Nadelen van betalen in termijnen via een Payment Service Provider

Zoals aangegeven neemt de PSP de vordering en risico van jou over, dat doen ze echter niet voor niets. De transactiekosten van een betaling zijn al snel drie à vijf procent, iets wat je niet altijd volledig kan doorberekenen aan je klanten.

Betalen in termijnen met Mollie

Als je al gebruikmaakt van Mollie is dit de meest toegankelijke manier om betalen in termijnen te activeren, waarschijnlijk heb je de plugin dan zelfs al geïnstalleerd. Zo niet, dan moet je de Mollie Payments for WooCommerce plugin installeren(uitleg).

Daarna moet je zowel in je mollie dashboard als in de WooCommerce instellingen de betaalmethodes activeren.

Wanneer je ingelogd bent in je dashboard op mollie.com kan je de betaalmethodes activeren onder Instellingen > websiteprofielen > Betaalmethodes (bij het gewenste profiel)

In WooCommerce vind je deze instellingen onder WooCommerce > Instellingen > Mollie-instellingen

mollie instellingen scherm binnen WordPress

Wil je een andere payment service provider gebruiken dan mollie? Of weten via welke andere providers je iDEAL betalingen kan aanbieden op je webshop? Lees dan ook onze Mollie alternatieven voor iDEAL betalingen op je website.

WooCommerce hulp bij het instellen van betalingen in termijnen

Kan je niet wachten om betalingen in termijnen in te stellen maar weet je niet hoe? Vraag WPHelpdesk dan om hulp bij het oplossen van WooCommerce problemen of bekijk onze WooCommerce onderhoudspakketten. Met professioneel WooCommerce onderhoud ben je verzekerd van een goed werkende webshop en voorkom je dat je veel inkomsten misloopt.