iDeal 2.0 – nieuw betaalscherm

Misschien is het je al op gevallen of nog niet. iDeal heeft een update gekregen.

We hebben inmiddels al meerdere berichten en klachten ontvangen van klanten die denken dat hun site gehackt is omdat men wordt doorgestuurd naar een onbekend nieuw betaalscherm dat er nogal amateuristisch uitziet.

Wanneer je de Mollie plugin voor WooCommerce gebruikt is het je opgevallen dat de keuze voor de bank niet meer op je site zelf gebeurt. De tekst regel staat er echter nog wel

Vervolgens kom je op het betaalscherm van ideal uit. Daar is ook nogal wat mis mee.

iDeal 2.0 problemen

Om te beginnen wordt er gebruik gemaakt van een gratis Let’s encrypt SSL certificaat, waar bij banken en financiële instellingen een SSL-EV certificaat gebruikelijk is. De identiteit en organisatie achter pay.ideal.nl is daarmee niet geverifieerd, niet echt een goed voorbeeld.

Dan is er nog het nieuwe betaalscherm

iDeal 2.0 betaalscherm

het nieuwe ideal 2.0 betaalscherm in donkere modus
het nieuwe iDeal 2.0 betaalscherm in lichte modus

Waarom de bank lijst er niet direct naast staat maar een extra klik vereist is niet in het belang van de klant. Wel in het belang van ideal, waarschijnlijk in de hoop dat je sneller een account aan gaat maken en je richting de snel betalen opties te pushen.

Slecht voor conversie?

Wanneer je klikt op annuleren, omdat je terug wilt naar de webwinkel gebeurt er iets bijzonders. Als je de tekst niet goed leest (wat voor de meeste van ons opgaat) kom je in een ‘dark pattern’ terecht.

Een dark pattern, een “donker patroon of “duister patroon” is een gebruikersinterface die zorgvuldig ontworpen is om gebruikers te misleiden om dingen te doen,

Visuele interferentie – Door het verbergen, vervagen of vermommen van door de gebruiker verwachte informatie, het de gebruiker moeilijk maken

Wikipedia

De juiste stappen om terug te keren naar de webshop is “Annuleren” > “annuleren”.
Klinkt logisch? Behalve dat de positie van de buttons anders staan dan gebruikelijk.

Normaal is de linker knop ‘Doorgaan met beoogde actie’ waar de rechterknop ‘actie afbreken’.
In dit geval moet je op de rechter annuleren knop klikken op terug te gaan naar de webshop. Klik je op doorgaan, dan ga je nergens heen of naar door maar sluit de popup en blijf je op het ideal scherm.

onduidelijke knoppen kosten conversie

De begeleidende tekst in de popup maakt niet duidelijk of het gaat om de eerdere annuleer knop die je aanklikte óf dat het gaat om de twee keuzes die je nu krijgt.
Oplossing is eenvoudig, wissel de twee keuzes van positie en pas de tekst aan naar “ga terug naar webshop”. Helaas is dit niet iets wat we aankunnen passen en ligt dit volledig bij ideal.

Ook niet zo te spreken over deze wijzigingen? Klagen kan bij https://www.ideal.nl/contact