Geschiedenis van Gutenberg
Johannes Gutenberg wordt gezien als de uitvinder van de boekdrukkunst. Dit klopt echter niet helemaal. De blokdruk bestond toen namelijk al en deze kwam uit China. De vernieuwing in de techniek van Gutenberg was het gebruik van losse letters, waardoor pagina’s naderhand nog gecorrigeerd konden worden.
Tot zover de zeer beknopte geschiedenis les. De strekking van het verhaal;
zoals Johannes Gutenberg een revolutie in de boekdrukkunst tot stand bracht, zo moet ‘Gutenberg’ een revolutie voor WordPress teweeg brengen.
Wanneer komt de Gutenberg editor in WordPress?
Gutenberg is op dit moment als losse plugin te installeren, om te testen. Het is nog niet bedoeld om in een ‘live’ omgeving te gebruiken. Echter als je het aandurft, staat dat je vrij.
Vanaf WordPress versie 5.0 zal Gutenberg standaard in het systeem aanwezig zijn.
Er zal vanaf WordPress versie 4.5 ook een extra melding verschijnen op het Dashboard om de Gutenberg plugin te installeren.
Risico’s van de WordPress Gutenberg editor plugin
Aan iedere (beta)* plugin zitten risico’s vast. Omdat dergelijke plugins nog niet ‘af’ zijn, nog aan verandering onderhevig zijn en fouten bevatten, is het meestal niet aan te raden deze op een live-website te gebruiken. Doe je dit wel; zorg dan dat je minimaal dagelijks backups maakt en deze ook voor een langere periode bewaart. Mocht er iets fout gaan, dan ben je niet de website of de inhoud daarvan kwijt.
*beta: is doorgaans een publieke testversie, hier zitten risico’s aan vast!
Hoe kun je de Gutenberg editor installeren?
De WordPress Gutenberg editor plugin is erg makkelijk te installeren. Dit kun je doen nadat je hebt ingelogd via de optie, plugin toevoegen. Binnen deze optie kan er worden gezocht naar de Gutenberg plugin, waarna deze geïnstalleerd kan worden en geactiveerd kan worden. Tijdens het gebruik van Gutenberg editor kan het voorkomen dat je tegen problemen aanloopt, aangezien het nog getest wordt momenteel. Deze problemen kunnen via je de feedback optie van de Gutenberg plugin worden aangegeven. Ook kun je binnen deze optie terecht voor support vragen.
Hoe werkt Gutenberg?
Nadat de Gutenberg plugin is geactiveerd, kan er gebruik worden gemaakt van de Gutenberg editor. Het zal achter de berichten pagina’s worden aangegeven wanneer ze gebruik maken van deze editor. Door te klikken op de knop nieuw bericht, kun je automatisch gebruik maken van de Gutenberg editor. In de rechter kolom kun je het post format beheren, afbeeldingen en samenvattingen toevoegen. Ook is er een optie aanwezig om naar de code editor te gaan.
Onder de optie ‘Block’ kunnen allerlei vormgevingsopties worden aangepast, zoals lettertypes, lettergrootte en kleuren.
Een van de voordelen is dat iedere paragraaf zal verschijnen als een nieuw blok. Dit is nieuw binnen Gutenberg. Je kunt hierdoor ook naderhand de blokken omwisselen en nieuwe blokken er tussen zetten, waaronder ook afbeeldingen. Een nieuwe functie is een ‘cover image’ invoegen, hierover kan een koptekst geschreven worden. Verder zijn er nog vele andere elementen die kunnen worden ingevoegd zoals lijstjes, veel gebruikte blokken, Youtube filmpjes, tekst kolommen en galerijen. Hoe deze elementen werken, wordt ook uitgelegd in het bovenstaande filmpje.
Foto gallerij invoegen met Gutenberg
Een van de blokken die je kunt toevoegen, wordt uitgelicht in het bovenstaande filmpje; het toevoegen van een galerij.
Er kunnen via het galerijblok foto’s worden toegevoegd vanuit de media library maar ook vanuit andere mappen op de computer. Een van de voordelen van deze functie is dat het slepen van een selectie afbeeldingen naar de galerij toe mogelijk is, waarna de foto’s automatisch worden geüpload en een galerij gevormd wordt. Deze kan ook bewerkt worden via het ‘potlood’ icoontje.
Via het tabblad blok, kunnen de galerij-opties worden aangepast.