WooCommerce toont geen BTW

Als je verkoopt via WooCommerce ben je in de meeste gevallen verplicht om btw te heffen over je producten en diensten. Met het tonen van de btw-tarieven maak je jouw klanten duidelijk wat zij kwijt zijn aan jouw producten en diensten en welk deel daarvan belasting is.

Niet altijd laat WooCommerce het btw-bedrag op de website zien. Wanneer je tegen dit probleem aanloopt, wat doe je dan?

Waar vind ik de belasting instellingen binnen WooCommerce?

Na installatie toont WooCommerce niet standaard de belasting instellingen. Deze tab heb je straks nodig om de btw-tarieven in te stellen. Activeer de tab ‘Belasting’ eerst via de algemene instellingen:

Er zijn ook plugins die de belastingen automatisch voor je instellen.

Om de belasting instellingen te activeren vink je de optie ‘Belastingtarieven en -berekeningen inschakelen’ aan. Klik vervolgens onderaan de pagina op ‘Wijzigingen opslaan’. Je ziet nu dat er bovenaan een optie bij is gekomen met ‘Belasting’.

Waarom laat WooCommerce geen btw zien?

WooCommerce berekent de btw aan de hand van het afleveradres van de klant. In dit geval wordt de btw pas getoond nadat een websitebezoeker zijn of haar adresgegevens heeft ingevuld.

Dit is natuurlijk niet wat je wilt. Je wilt het btw-bedrag altijd zien.

Ga naar de belasting instellingen binnen de WooCommerce instellingen:

De standaard klant locatie is een instelling die het vaakst verkeerd staat.

Onder ‘Bereken belasting gebaseerd op’ zie je dat je drie opties hebt. Wanneer je dit aanpast naar ‘Winkelbasisadres’ wordt het btw-percentage gehanteerd dat geldt voor het adres waar je winkel staat geregistreerd. En zal het btw-bedrag niet pas zichtbaar worden na het invullen van de adresgegevens.

Wanneer de standaard klantlocatie is ingesteld op “winkel land/regio”, dan zal standaard het btw-tarief getoond worden wat opgaat voor binnenlandse verkopen. Staat de ‘Standaard klantlocatie’ ingesteld op “standaard geen locatie”, dan worden de prijzen exclusief btw getoond totdat er een locatie bekend is vanuit het checkout proces.

Daarnaast is er nog de geolocatie optie. Dit is een functie waarmee geprobeerd wordt de klantlocatie te bepalen aan de hand van het IP-adres en browserinstellingen.

Welke belastingregels gelden er?

Je hebt verschillende opties wanneer het gaat om de belastingregels die je wilt laten gelden. Je vindt deze opties onder “Bereken belasting gebaseerd op”.

Wanneer je daar de optie “Winkelbasisadres” gebruikt, dan zal de belasting altijd berekend worden aan de hand van het adres van jouw winkel. Voor verkopen over de grens of binnen de EU is dat in de meeste gevallen niet correct.

Wanneer je alleen binnen Nederland verkoopt met een vast btw-tarief, dan kan je de belasting prima baseren op het winkelbasisadres.

Maar verkoop je een fysiek product en verstuur je dit ook naar andere landen, dan moet je vaak het BTW-tarief van dat land in rekening brengen. In dat geval moet je bij de “Bereken belasting gebaseerd op” instellingen voor het “verzend adres” gaan. Deze optie kan je eventueel aanvullen met een geolocatie koppeling voor automatische selectie.

Doe je dit, dan worden de juiste BTW-tarieven al eerder getoond op basis van het IP adres of de taalinstellingen van de bezoeker.

dubbel check je belastingen en check dit regelmatig om problemen te voorkomen
Wil je zeker zijn dat je de juiste btw-regels hanteert? Controleer dit dan bij je boekhouder en/ of de Belastingdienst.

Belastingklasse voor verzendkosten

Met deze optie kan je het btw-tarief selecteren dat berekend moet worden over de producten en diensten binnen je webshop. Het standaard tarief is 21%, maar je kan ook andere btw-tarieven instellen zoals 9% en 0%. In de meeste gevallen kan je de belastingklasse laten staan op ‘gebaseerd op artikelen in de winkelmand’.

belasting voor verzendkosten is in NL standaard op basis van de producten.

Liever helemaal geen btw berekenen omdat het om een zakelijke klant gaat? Check dan ook onze Q&A.

Drempelbedragen en verkopen aan EU-landen

Verkoop je voor €10.000,- of meer aan het buitenland (maar wel  binnen de EU), dan moet je zodra je €10.000 aan verkopen hebt de belastingtarieven hanteren van het EU-land waaraan je jouw goederen of diensten verkoopt. Dit noemen we drempelwaarden.

Als je producten aan klanten in het buitenland verkoopt, dan hoef je niet vanaf de eerste sale het btw-tarief van dat land te gebruiken. Dit zou een enorme administratieve rompslomp worden en daarom zijn tussen EU-landen drempelbedragen afgesproken. Verkoop je dit jaar voor meer dan €10.000,- aan het buitenland? Dan moet je het btw-tarief hanteren van dit EU-land.

Informeer voor exacte regelgeving bij je boekhouder of de Belastingdienst.

Aanvullende belastingklassen binnen WooCommerce

Met de optie ‘Aanvullende belastingklassen’ kan je zelf extra belastingtarieven toevoegen aan je webwinkel. De standaard btw-tarieven voor Nederland zijn 21%, 9% en 0%. Als je een webshop hebt zal je overigens waarschijnlijk niet te maken krijgen met het nultarief.

  • 21% is het meest voorkomende btw-tarief. Dit is van toepassing op de meeste producten en diensten
  • 9% is het lage btw-tarief en geldt voor etenswaren en sommige diensten
  • 0% geldt in specifieke gevallen zoals het exporteren van goederen of wanneer je gebruikmaakt van de kleineondernemersregeling (KOR)

Aanvullende belastingklassen instellen

Om “aanvullende belastingklassen” toe te voegen, voeg je onderstaande regels toe:

in principe kan je zoveel regels toevoegen als nodig.

Klik vervolgens boven in het menu op één van de klassen om het btw-tarief in te stellen en klik op “Voeg rij toe”: 

WooCommerce belasting per klasse en land toevoegen

Omdat binnen Nederland in alle provincies dezelfde btw-tarieven gelden, hoef je bij “Staat code”, “Postcode” en “Plaats” niets te vullen. Met de * Asteriks geef je aan dat dit voor alle invoer in dat betreffende veld zo is.

in dit voorbeeld een 0% belasting regel die voor alle landen van toepassing is.

Heb je ook klanten uit bijvoorbeeld België? Dan voeg je gemakkelijk nog een rij toe. Je kiest dan voor landcode BE en vul de standaardtarieven in die voor België gelden.

Technisch onderhoud van WooCommerce website

Hulp nodig bij het doorontwikkelen en optimaliseren van je WooCommerce shop? Bekijk dan onze WooCommerce service pakketten of neem contact op.