Rare mailtjes, is mijn WordPress site gehackt?

Ik krijg rare mailtjes dat mijn website gehackt zou zijn, met vooral uitnodiging van vreemde vrouwen. Vreselijk vervelend. Hoe kan ik mijn website beter beveiligen?

Beantwoord door Richard

Spam mailtjes zijn altijd vervelend, om daar iets tegen te kunnen doen zal er eerst vastgesteld moeten worden waar de mailtjes precies vandaan komen.

Als je een e-mailadres publiek op de site hebt staan komt daar gegarandeerd spam op. Omdat dit niet via de site zelf verzonden wordt kan alleen een spam filter van je provider daar iets aan doen.

Maar ook [email protected][website-domein].nl adressen krijgen vaak spam omdat men er vanuit gaat dat dit adres bestaat en die gewoon op de gok gebruikt worden.

Ook worden e-mailadressen uit gelekte databases en hacks gebruikt om spam naar te sturen.

Wanneer de spam wordt verstuurd via een contact formulier op de website of als reacties bij berichten wordt geplaatst kan je er gelukkig nog wel heel wat tegen doen.

Zo zijn er diverse plugins die kunnen helpen om spam drastisch te verminderen.

Zo heeft Contact Form 7 ondersteuning voor ReCaptcha V3 waarmee op de achtergrond al veel spam wordt tegen gehouden.

Daarnaast zijn er ook nog diverse anti-spam honeypot plugins, is er de Akismet plug-in die standaard met WordPress mee komt en er ook nog de cleantalk anti spam plugin.

Welke oplossing het beste is hang af van waar de spam vandaan komt.

Voor de algehele beveiliging zijn wij fan van de Ithemes Security plugin, wij gebruiken de pro versie van die plugin voor onze Site Service en onderhoud klanten.